Presuda Mamiću: Osuđen na šest i pol godina zatvora - ŽIVOT JE LIJEP

Presuda Mamiću: Osuđen na šest i pol godina zatvora





Na Županijskom sudu u Osijeku bivši čelnik nogometnog kluba Dinamo Zdravko Mamić proglašen je krivim te nepravomoćno osuđen na 6 i pol godina zatvora. Zoran Mamić dobio je 4 godine i 11 mjeseci, Milan Pernar 4 godine i 2 mjeseca, a Damir Vrbanović 3 godine. Oni su bili optuženi za izvlačenje gotovo 117 milijuna kuna iz Dinama te da su državni proračun oštetili za 12 milijuna i 200 tisuća kuna. Nijedan okrivljenik nije se pojavio na sudu. 

Osječki Županijski sud je dao nalog za uhićenjem Zdravka Marića i odredio mu istražni zatvor s obzirom da je zatvorska kazna na koju je osuđen dulja od pet godina.


Bivši čelnik i sadašnji savjetnik NK Dinama Zdravko Mamić, njegov brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar nepravomoćnom su presudom osječkog Županijskog suda proglašeni krivima za USKOK-ove optužbe o izvlačenju oko 116 milijuna kuna iz toga kluba te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 milijuna kuna.

Prema presudi koju je čitao predsjednik sudskog vijeća Darko Krušlin, Zdravko Mamić osuđen je po svim točkama optužnice, Milan Pernar i Zoran Mamić oslobođeni su prve točke optužnice, ali su proglašeni krivima za umanjivanje Mamićevih poreznih obveza i primanje mita, a Zoran i za davanje mita. Zdravko i Zoran Mamić te Vrbanović krivi su po trećoj točki optužnice, odnosno za podjelu transfera za Dejana Lovrena, a Zdravko Mamić i za podjelu transfera za Luku Modrića.

Obrazlažući presudu na osječkom Županijskom sudu, sudac Krušlin kazao je kako je nedvojbeno utvrđeno da Milan Pernar, na poticaj Zorana Mamića nije utvrdio izvor prihoda za svu Mamićevu imovinu, iako je to bio dužan učiniti. No, sud drži da dokazi nisu nedvojbeno doveli do zaključka da je Zoran Mamić dao mito Pernaru, i da je on mito primio pa ih je u tom dijelu 1. točke optužnice oslobodio optužbi.

Zdravko i Zoran Mamić te Milan Pernar temeljem nepravomoćne presude osječkog Županijskog suda morat će vratiti državi oko 80 milijuna kuna, koliko su sebi pribavili imovinske koristi. 

Nakon izricanja presude Zdravko Mamić je kazao da je ona isforsirana i lažna. Uvjeren je u svoju nedužnost, a svima koji su mu "napakirali i osudili ga" zaprijetio je "neviđenim oružjem". 




Miljević nezadovoljan presudom i tvrdi da je nezakonita
Odvjetnik Zdravka Mamića Veljko Miljević nezadovoljan je presudom i obrazloženjem. Tvrdi da je presuda nezakonita i da su u postupku protiv njegovog branjenika sudjelovali neovlašteni tužitelji. Kazao je da je jutros tražio 'preotvorenje' rasprave jer je DORH priopćenjem naložio da se poduzmu radnje izvida kako bi se istražile činjenice je li bilo nedozvoljenog djelovanja na sud i članove sudskog vijeća.

Mišković: USKOK smatra da su presude preblage

Zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković izjavio je da je Uskok zadovoljan osuđujućim dijelom nepravomoćne presude protiv Zdravka Mamića i ostalih okrivljenika, ali kazne smatra preblagima, pa će po zaprimanju pismenog otpravka uložiti žalbu na dio presude o kaznenoj pravnoj sankciji. Nakon izricanja presude Mišković je rekao da sud nije našao niti jednu otegotnu okolnost ni kod jednog okrivljenika, iako se na njih ukazivalo u završnom govoru. 

Zamoljen da komentira Mamićevo odsustvo s izricanja presude, Mišković je kazao kako se to može protumačiti isključivo time da se nije imao hrabrosti suočiti s odlukom suda.
Presuda Mamiću: Osuđen na šest i pol godina zatvora Presuda Mamiću: Osuđen na šest i pol godina zatvora Reviewed by JJ on lipnja 06, 2018 Rating: 5

Nema komentara

PageNavi Results No. (ex: 6)

Zadnje objave