Američki san na hrvatski način - ŽIVOT JE LIJEP

Američki san na hrvatski način


Bračni par srednjih godina, povratnici iz Amerike, odlučili su preurediti staru kamenu kuću u svoj novi dom. Glavna želja vlasnika bila je stvaranje otvorenog prostora u prizemlju s konobom, dok su na katu htjeli tri spavaće sobe s minimalno dvije kupaonice, sve luksuzno, s bazenom u vrtu – dom u kojem mogu uživati u mirnim, intimnim trenucima, kao i hedonistički uživati sa prijateljima uz čašu domaćeg vina, u konobi ili uz bazen. Tradicionalni dizajn, intimnost i toplina s dozom luksuza sad najbolje opisuju kamenu ljepoticu iz Trilja na rijeci Cetini.



Starina je imala neadekvatnu zidanu dogradnju na katu i lošu statičku stabilnost te ju je bilo potrebno u potpunosti rekonstruirati. Angažirali su tim arhitekata 4uHa – Vjerana Tecilazića i Mislava Bašića, te dizajnericu Elzu Vukičević, kako bi se slika iz njihove mašte pretvorila u nešto stvarno, konkretno. Ta suradnja je rezultirala potpunim uspjehom!
Uz puno konzultacija između investiora, arhitekata i statičara definirano je jednostavno i čisto rješenje. Ulaz u kuću i konobu pozicionirani su s dvorišne strane objekta. U prizemlju se nalazi kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak. U zoni između dnevnog boravka i blagovaonice ugrađen je dvostrani kamin – tako, u hladnim noćima, plamen iz kamina grije društvo za večerom u blagovaonici ili par u boravku, koji uz šalicu toplog čaja gleda žar kako vatra pucketa u kaminu.
Na gornjoj etaži nalazi se intimni, spavaći dio kuće, koji se sastoji od tri spavaće sobe i tri kupaonice. Uz veliku spavaću sobu, vlasnici su poželjeli kupaonicu s hidromasažnom kadom i tuš kabinom, što su i dobili.
Dizajn interijera izveden je uz veliki trud i puni angažman magistre dizajna Elze Vukičević. Dio kamenih zidova u interijeru nije naknadano obrađivan, kako bi se očuvali tradicijski elementi i u interijeru kuće. Na taj način se vanjska kamena fasada „uvukla“ u interijer objekta, te s vidljivom drvenom krovnom konstrukcijom čine cjelinu tipičnu za tradicionalnu gradnju s područja Dalmacije i dalmatinskog zaleđa.
U kući su ugrađeni vrhunski materijali kao i kvalitetan namještaj s opremom. Samo uređenje je decentno i minimalističko. Doza romantike postignuta je odabirom namještaja i slika poznatih slikara. Tople boje drva i pločica harmonično se stapaju s tonovima kamenih zidova i drvenih greda.
Prilikom uređenja dvorišta posebno se pazilo na hortikulturalno uređenje i odabir biljaka od kojih prevladavaju autohtone biljke dlamatinskog podnebja, poput lavande i ružmarina.
U dvorištu se nalazi i prekrasan bazen do kojeg se prilazi stazom opločenom kamenim pločama velikog formata. Uz sjenicu kraj bazena se nalazi i kućica spremna za okupljanja starih prijatelja uz roštilj i bevandu.
Za stvaranje ovakve hedonističke oaze moralo se poklopiti nekoliko faktora.
Investitor, sa snažnom voljom i financijskim mogućnostima stvoriti ovakvo impresivno zdanje. Arhitekti, koji su sa strpljenjem vodili investitora kroz proces izgradnje objekta – od idejnih skica i vizualizacija objekta, do odabira detalja obrade kamena i načina ugradnje stolarije. I, naravno, dizajnerica interijera, koja je cijelom projektu udahnula dušu, mudrim odabirom opreme i namještaja.



Američki san na hrvatski način  Američki san na hrvatski način Reviewed by JJ on siječnja 30, 2018 Rating: 5

Nema komentara

PageNavi Results No. (ex: 6)

Zadnje objave